14 Συμβουλές Μελέτης
- 7 Μαίου 2014
- Νέα - Ανακοινώσεις
- Ο καθένας έχει τον τρόπο του στη μελέτη. Άλλος τα «πιάνει με την πρώτη» και άλλος χρειάζεται περισσότερες ώρες διαβάσματος για να αποδώσει.
Άρα, μην επηρεάζεσαι από το τί κάνουν οι άλλοι.
- Βάζε ρεαλιστικούς στόχους στο διάβασμα, ιδιαίτερα αν συναντάς δυσκολίες στο μάθημα ή αν διαβάζεις ένα μάθημα που δε σου είναι αρεστό.
- Μην αφήνεις για αύριο, αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα. Η αναβολή θα έχει αρνητικές συνέπειες.
- Χώριζε την ύλη σε μικρά τμήματα και μην προχωράς παρακάτω, αν δεν κατάλαβες αυτά που διάβασες προηγουμένως.
- Χαρτογράφησε τη ύλη κάθε κεφαλαίου σε μία μόνο σελίδα σα να κάνεις «σκονάκι», εστιάζοντας στις σημαντικές πληροφορίες
- Ξανακοίταξε τα διαγωνίσματα και τα τεστ που γράφεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
- Το κλειδί της επιτυχίας είναι οι επαναλήψεις, κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων και των διακοπών.Αν ξεκινήσεις από την αρχή τις επαναλήψεις, καταπολεμάς το φυσιολογικό άγχος, την ανασφάλεια και αποκτάς αυτοπεποίθηση. Η μνήμη χρειάζεται εξάσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα και οργανωμένα, ώστε να γίνει μακροχρόνια μνήμη. Επαναλήψεις χρειάζονται, όχι μόνο στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αλλά και στα υπόλοιπα, αφού ένας υψηλός βαθμός σε μαθήματα που κατά παράδοση έχουν χαμηλή απόδοση, μπορεί να σε βοηθήσει καταλυτικά.
- Οι διάφορες ενασχολήσεις που προκύπτουν χωρίς προγραμματισμό στη διάρκεια της μέρας δε σου επιτρέπουν να οργανώσεις τη μελέτη σου, ώστε να είναι αποτελεσματική. Η πρόταση είναι σαφής:
Προγραμματισμός και σχεδιασμός κάθε δραστηριότητας. Ο χρόνος είναι πολύτιμος.
- Ήρεμη δύναμη και θετική σκέψη. Να επαινείς τον εαυτό σου για όσα καταφέρνεις, για τις μικρές καθημερινές «νίκες».
- Υπάρχουν δύο ημέρες της εβδομάδας για τις οποίες δεν πρέπει να ανησυχείς: το ΧΘΕΣ με τα λάθη, τις τύψεις και τις αρνητικές εμπειρίες και το ΑΥΡΙΟ με όλες τις πιθανές αντιξοότητές του.
Κάθε άτομο μπορεί να πολεμήσει τις μάχες μόνο μιας ημέρας, του ΣΗΜΕΡΑ!
Αντίθετα, αν επιμείνεις να σκέφτεσαι τις μάχες και τις δυσκολίες του χθες και τις πιθανές αντιξοότητες του αύριο, θα καταρρεύσεις. Άφησε τον εαυτό σου να κάνει το καλύτερο που μπορεί ζώντας μόνο μια μέρα κάθε φορά.
- Αν δυσκολεύεσαι να θυμάσαι ονόματα ή ημερομηνίες προσπάθησε να δημιουργήσεις στο μυαλό σου ένα «κορδόνι» μνήμης, φτιάξε μια μικρή ιστορία, σύνδεσε αυτό που διαβάζεις με κάτι που έχεις ζήσει.
- Σημειώνεις σε ένα χαρτί ο,τιδήποτε καινούριο ή παράξενο διαβάζεις. Το διαβάζεις δυνατά, για να το ακούς ή το γράφεις , αν σε βολεύει περισσότερο. Μετά κλείνεις το βιβλίο και το ξαναγράφεις όπως το θυμάσαι.
- Αν κολλήσεις στο διάβασμα, σήκω λίγο από την καρέκλα ή πιάσε ένα διαφορετικό στυλό και γράψε κάτι σε μια λευκή σελίδα ή γύρνα στο προηγούμενο κεφάλαιο και κάνε μια περίληψη του κεφαλαίου μέχρι το σημείο όπου κόλλησες ή φαντάσου ότι εξηγείς το μάθημα σε ένα συμμαθητή σου.
- Διάβαζε συστηματικά και καλά, για να μειώνεις το άγχος σου και την αγωνία σου. Κάνε μικρές επαναλήψεις. Θυμήσου ότι το κακό στρες μειώνει την απόδοση και σε ακινητοποιεί, το καλό στρες σε βοηθά να λειτουργήσεις αποδοτικά.
- Ένα λάθος που συχνά κάνεις είναι να ξαναδιαβάζεις αυτά που ήδη ξέρεις καλά, αποκομίζοντας μόνο τη στιγμιαία αίσθηση επιτυχίας σου φέρνει ανακούφιση. Μακροπρόθεσμα όμως, δεν πρόκειται για καλή στρατηγική, αφού τελικά αγχώνεσαι με αυτό που δεν ξέρεις (και τελικά δε μελετάς περισσότερο).
- να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του "παρκαρίσματος" των ενοχλητικών ιδεών, μέχρι να έχει το χρόνο να ασχοληθεί μαζί της (σ.σ.: μετά το διάβασμα).